© 2020, FERMA IONESCU

Tot ce trebuie sa stii
despre
agricultura BIO adevarata.

IONESCU MARIOARA - 04 MAR, 2020

Desi numeroase surse ne recomanda sa cumparam produse bio acolo unde este posibil, pentru multi consumatori acesti termeni inca starnesc confuzie referitor la diferentele intre o agricultura ecologica si una conventionala. Bio, organic, ecologic etc., toti acestia sunt termeni folositi pentru a clasifica ceea ce mancam. Acesti termeni ii auzim din ce in ce mai mult cand vine vorba de un stil de viata sanatos, dar ce inseamna de fapt ca un produs sa fie cu adevarat bio? In cele ce urmeaza sper sa clarific cat mai multe lucruri referiotare la productia de legume ecologice.

Ce este agricultura ecologica? Aceasta mai poarta denumirea si de "agricultura organica" sau "agricultura biologica" si reprezinta un sistem agrar al carui obiectiv este producerea de hrana intr-un mod care are grija de mediul inconjurator, fara a se baza pe substante chimice sintetice si alte abordari interventioniste nefiresti. Prin urmare hrana ecologica provine din fermele ecologice ce folosesc cele mai bune tehnici traditionale, imbinate cu tehnici moderne pentru a obtine legume de cea mai buna calitate, potrivite metabolismului uman si in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului. In agricultura ecologica, se respecta mediul, dar si produsele folosite in cultivare. Nu se folosesc niciodata produse agrotoxice, ingrasaminte sintetice, chimice sau pesticide. In loc sa foloseasca pesticide sintetice pentru uciderea daunatorilor, ferierii previn daunatorii prin rotatia culturilor de la un sezon la altul. In locul ingrasamintelor chimice se folosesc ingrasaminte organice ce imbunatatesc solul si cresc capacitatea acestuia de a mentine apa si nutrientii, bineinteles dupa ce se descompun.

In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice sunt asigurate de Organisme de Inspectie si Certificare (OIC) private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, aprobare precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora de catre un organism de acreditare (in Romania este RENAR).

Care sunt beneficiile consumului de produse ecologice?

Deoarece alimentele ecologice nu sufera modificari genetice si nu sunt tratate cu diverse substante chimice pentru a rezista cat mai mult pana a fi consumate, gustul lor este superior alimentelor non-ecologice. Legumele au gustul si aroma specifica celor crescute la tara de bunicii constrii, in armonie totala cu natura.

Pentru a proteja legumele de atacul daunatorilor, producatorii care practica agricultura conventionala folosesc numeroase pesticide. Desi acestea sunt eficiente in lupta impotriva daunatorilor, se elimina prea putin de pe alimente prin clatire cu apa. Rezultatul este ca mare parte din acestea ajung in corpul nostru odata consumate alimentele. Unele dintre aceste substante sunt organofosfatii, substante minerale artificiale care ajung in organism in special prin consumul de alimente stropite cu pesticide. Acestea au fost corelate cu autism si ADHD.

Agricultura ecologica reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si ofera o cale de mijloc intre respectul pentru natura si nevoia de hrana a omului.

AGRICULTURA BIO

LEGUME

LEGUME DAMBOVITA

Cos de cumparaturi.

ALEGE PRODUSE:

*Campurile marcate cu asterisc sunt obligatorii.

**Prin apasarea butonului "TRIMITE CERERE OFERTA" declarati ca sunteti de acord cu TERMENI & CONDITI si POLITICA DATE a fertamionescu.ro.

*Campurile marcate cu asterisc sunt obligatorii.

**Prin apasarea butonului "TRIMITE CERERE OFERTA" declarati ca sunteti de acord cu TERMENI & CONDITI si POLITICA DATE a fertamionescu.ro.